Cam Tozu Nedir, Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

Bilindiği gibi günümüzde geri dönüşümün önemi eskiye kıyasla çok daha iyi anlaşılmış ve atık ürünlerin tekrar kazanımı ve kullanımı ile ilgili yapılan çalışmalar artış göstermiştir.Biz de bu yazımızda,gün geçtikçe hakkında yapılan araştırma sayısı ve dolayısıyla kullanım alanı artan cam tozu hakkında bilgi vereceğiz.Cam tozu,atık camların değirmenlerde öğütülüp toz haline getirilmesiyle elde edilir.Elde edilen bu toz,eleklerde elenir ve kullanıma hazır hale getirilir.Cam tozu kompozit, beton, plastik, seramik, yalıtım, epoksi, yapıştırıcı, abrasiv sanayii gibi farklı bir çok sektörde kalite arttırma ve/veya maliyet düşürme amacıyla kullanılmaktadır.Cam tozunun etkin bir şekilde kullanılması için tane boyutu büyük önem taşımaktadır dolayısıyla doğru elek kullanımı çok önemlidir.
BAŞLICA KULLANIM ALANLARI
-
BETON
Cam tozu hakkında yapılan çalışmaların büyük çoğunluğu ürünün betonda kullanılabilirliği ile alakalıdır.Yapılan çalışmalarda cam tozunun Ultra Yüksek Performanslı Beton (UHPC) ve Polimer Beton’daki faydaları sıralanmış ve cam tozunun betonun basınç,çekme,bükülme dayanımlarını azalttığı bunun yanında alkali silika reaksiyonuna karşı olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.
-
PLASTİK
Mühendislik plastiklerinin hemen hepsinde kullanılabilen cam tozu, kalınlığı 3 mm ve üstündeki ürünlerde kullanılabilmektedir.Cam tozunu diğer katkı malzemelerinden ayıran en büyük özelliklerden biri , fiyatı hammaddeden daha ekonomik olduğundan maliyeti azaltırken kalsit gibi kaliteyi düşürmemesi ve malzemenin mekanik özelliklerini arttırmasıdır.
-
EPOKSİ
Epoksi, cam tozunun kullanım alanları arasına nispeten yeni katılan bir üründür.Yapılan farklı çalışmalar cam tozunun epoksinin çekme,soyulma ve esneme dayanımını gibi mekanik özelliklerini arttırdığını göstermiş ayrıca ürünün yapışkanlığını ve termostabilitesini olumlu yönde etkilendiğini ortaya koymuştur.
-
KOMPOZİT VE YALITIM
Cam tozu,kompozit ürünlerde ve yalıtım malzemelerinde ürünün kalitesini arttırma ve maliyetini düşürme amacıyla kullanılmaktadır.Yapılan yeni çalışmalar sonucunda cam tozundan ısı ve ses yalıtımı için köpük cam üretilmiştir.
Yukarıda yazılan tüm ürünler ve kullanım alanları ile alakalı ayrıntılı bilgi için e-posta yoluyla info@camkumu.com veya iletişim kısmında bulunan numaralardan bize ulaşabilirsiniz.
Alüminyum Kompozitte Cam Tozu Kullanımı
Bu çalışma, soda kireç camının geri dönüştürülmesiyle elde edilen cam tozunun alüminyum kompozit üzerinde etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Bilindiği gibi alüminyum alaşım fazla ağır olmaması ve ucuz oluşundan ötürü mühendislik uygulamalarında büyük bir role sahiptir ve bugüne kadar alüminyumun niteliklerini arttırmak için Al2O3, SiC, B4C gibi birçok madde kullanılmıştır. Bu çalışmada Alüminyum 6061’e benzer fakat ona denk özelliklere sahip olmayan Alüminyum 6082 alaşımı üzerine yoğunlaşılmış, dayanıklılık, sertlik ve korozyon direncinin artması amaçlanmıştır. Sertliğin artması için silisyum karbür, yüksek sıcaklığa ve kimyasal maddelere dayanıklılığın artması için cam tozu kullanılmıştır. Bu çalışma metal ana yapılı kompozitte cam tozunun kullanılması açısından ilktir. Yapılan çalışma sonucunda çekme dayanımı, sertlik ve korozyon dayanımında önemli ölçüde artış görülmüştür. Üretilen numunelerin aşınma direncini ölçmek ve en iyi test şartlarını öngörmek için pim-disk test cihazı kullanılmıştır. Hazırlanan altı farklı numunenin karışım oranları aşağıda ki tabloda gösterilmiştir. Dilerseniz ilgili makalenin orijinal İngilizce metnini https://aijsh.com/shop/articlepdf/2016/09/1472721028121.pdf linkinden okuyabilirsiniz.
Sonuçlar
- 1’den 6’ya kadar hazırlanan numunelerle yapılan çekme dayanımı testleri sonucunda akma dayanımı 159 Mpa’ dan 207 Mpa’ya, akma geriliminin 98 Mpa’dan 194 Mpa’ya çıktığı görülmüştür.
- 1’den 6’ya kadar hazırlanan numunelerle yapılan Vickers sertlik deneyi sonuçlarına göre mikro sertlik değeri 39 HV’den 77 HV’ye çıkmıştır.
- Tuz püskürtme aşınma testi sonuçları katkı maddelerinin oranı arttıkça aşınma oranının azaldığını göstermiştir.
- Al 6082 alaşımı birçok uygulama Al 6061 alaşımının yerine kullanılmıştır fakat hala bazı kısıtları vardır ve bunlar da bu alaşıma silisyum karbür ve cam tozu ekleyerek giderilebilir.Silisyum karbür birçok uygulamada güçlendirici olarak kullanılmıştır fakat yukarıda bahsedilen özellikleri sağlayan cam tozu ile ilk defa birlikte kullanılmıştır.